Emma Fogman

Allt om ditt tecken - Del 2
 
Allt om ditt tecken - Del 2
» Kräftan, Lejonet & Jungfrun «
 

Det tar ibland lite tid för Kräftan. Inte för att hen är stressad eller långsam, men för att saker processas på många nivåer samtidigt. Kräftan är ett av de mer emotionella tecknen. Kräftans är det första vattentecknet och likt alla vattenelement delar hen deras goda intuition och styrs av sin känslosamhet. De två andra är Skorpionen och Fiskarna och det är inte sällan så att ett intensivt par i din närhet är Kräfta och Skorpion. Kräftan är ett ledande tecken, vilket innebär att hen har en benägenhet att agera initierande och styrande. Det behöver inte vara som chef, utan kan lika gärna handla om hens egna liv. När Kräftan söker en relationer eller ett jobb eller kanske gör en ny upptäckt går hen in för det med full kraft med intentionen att något stort och nytt kommer etableras. Bakom deras empatiska och känslosamma yta finns en hel del beslutsamhet – ofta blir man förvånad. För Kräftan kan vara otroligt hemlighetsfull. Det är första efter månader av gemensamma luncher, fester och filmkvällar som man kommer Kräftan lite närmre och får veta mer om det egentligen var när de växte upp, vem som tog deras oskuld eller vad de är rädda för.
 
Kräftor är hemliga också i sociala miljöer. De är vårdande av de som de tycker om, deras nära och kära, och håller hårt på att undvika allt de upplever som farligt. Att resa med Kräftor kan vara en prövning om de känner sig de minsta otrygga eller ensamma – Kräftor får lätt hemlängtan och vill helst inte synas eller höras för mycket i nya sammanhang, eller överhuvudtaget. Detta kanske verkar motsägelsefullt med deras behov av att styra, men detta är ett behov de gärna får utlopp för genom att vara i bakgrunden. Eftersom Kräftan styrs av månen är det här ett drömmande tecken med stor respekt för känslor, magi, det undermedvetna och saker som pågår i det dolda. De har ofta ett sjätte sinne och kan känna av saker som pågår utan att behöva känna till alla detaljer, något de ofta håller för sig själv och manövrerar sitt beteende efter.
 
Kräftor vill att alla ska ha det bra. Jämt. Om de inte älskar att laga mat så bespar de sig i alla fall konflikter, eller släpper dem lätt. De behöver emotionell stimulans för att fungera och inga är så medlidsamma som mina kräftvänner. De är mästare på empati. Samtidigt är de ofta visionärer. De har många idéer och inga svårigheter att lösa praktiska problem, eller tänka konstnärlig och visuellt. De förstår intuitivt vad som ser bra ut eller är estetiskt tilltalande. De är dock inga hejare på planering. De kan visst vara strukturerade men de går ofta in i saker med så mycket engagemang att de glömmer tid och plats, och istället för att strukturera och ta ansvar snöar de in på sin del av ett projekt. De har också ofta en väldigt lustig sorts humor som är både kärleksfull och ganska ofta lite knäpp. De kan också lätt bli sårade för saker som kan vara svåra för andra att förstå. En Stenbock jag känner har till exempel svårt att ta till sig hur hennes kräftvänner blir sårade av ingenting eller saker de får skylla sig själv för. Detta är eftersom Kräftan är så introspektiv att de ibland inte gör skillnad på sina egna upplevelser och verkligheten.
 
Kort om Kräftan
  • Kvalitet: Ledande
  • Element: Vatten
  • Styrs av: Månen
  • Säsong: Sommaren
  • Metall: Silver
  • Sten: Pärla, Opal
  • Färg: Vitt, gult
  • Anatomi: Bröst, mage
  • Nyckelord: Varsam, konservativ, känslosam, vårdande, defensiv, kontemplerande
 
 
 
Lejonet, en född ledare. Vill alltid stå i ljuset, synas och bekräftas. Är trött på den här beskrivningen. ”alla ba ‘lejon är dryga och självcentrerade’”. Ja, det är inte jättekul att få den beskrivningen om sig såklart. Kanske är det inte en rättvis beskrivning. Kanske är det snarare så att det här är effekten av att Lejonet har stort mod, är omtänksam och generös och älskar att samla människor kring sig. Inte nödvändigtvis för att leda dem, utan för att Lejonet anser att människan främst är ett socialt djur. Det finns också något över Lejonet som ofta upplevs som nästan kungligt, eller i alla fall något som gör att de syns och tar plats ganska direkt.
 
Men Lejon är inte fixerade vid sig själva – de är bara medvetna om att människan behöver sociala sammanhang för att fungera, och vill att dessa sammanhang ska i så stor mån som möjligt vara ”rätta” och organiserade. De är måna om gruppdynamik och ofta är det inte så att de själva så himla gärna vill hamna på en ledarpost, utan att de hamnar där för att andra tiger, tackar nej eller helt enkelt ber dem leda gruppen. Självklart tackar de inte nej, det som kan verka svårt för andra (tala inför eller leda en grupp) gör Lejonet nervös också, men det är en nervositet som i slutändan när Lejonet övervinner den för hen att njuta och vilja prata mer, längre och kanske helst inte sluta… Lejon är, trots att de är ett fix tecken, det vill säga stabila i sitt spår, förändra världesn. Och ja, jag menar världen, inte bara i sitt eget kvarter. När de ser ett problem eller en situation som verkar ohållbar så kan de inte hjälpa att vilja agera omedelbart. De drivs av en vilja att ordna, organisera och ställa saker till rätta. Det gör dem modiga och viktiga – men det är inte alltid de är medvetna om detta själva, utan för Lejonet är det helt enkelt en moralisk kompass, en inre magkänsla, som styr.
 
Men det finns ännu ett behov som är viktigt för Lejonet – att bli sedd och bekräftad av andra. Varför är det här så viktigt? Jo, de gör tydliga insatser för mänskligheten – och vill ha ett tydligt bejakande av sina insatser tillbaka. Lejonet behöver ett handfast okej från sin omgivning, eller varför inte ett hurra, för att verkligen känna sig sedd. Att de står i mitten av sociala situationer och hörs och syns mer än andra kanske är sant för de runt omkring – för Lejonet är det naturligt, för att inte säga att det är poängen med en fest. Deras behov av att alltid göra, tänka och agera rätt kan dock göra dem lite osäkra i längden om de inte får den bekräftelse de behöver. Ett Lejon vill helst inte höra om att de är egotrippade och högljudda dock – de vill bedömas utifrån sina goda intentioner, inget annat.De är ofta pålitliga och stabila i sitt engagemang, även om deras åsikter svajar. Lejon är oftast relativt traditionella i sina grundvärderingar. Som eldtecken är det förvisso inte alltid att vara konsekvent som gäller, utan det rätta i stunden. Lejonet styrs av solen och tycker lika mycket om att i långa perioder bara lata sig i den, för att sedan jobba hårt för att nå allt det goda och rätta i livet. De kan arbeta hårt med en ovanlig intensitet. Alla dessa krav på sig själva, och en brist på bekräftelse, kan göra Lejonet osäkert och de skyller ofta på sig själva när något går fel. De är alltså egentligen ödmjuka individer, med stor respekt för andras åsikter, som helt enkelt vill göra rätt. Både ädelt och modigt.

Kort om Lejonet:

  • Kvalitet: Fix
  • Element: Eld
  • Styrs av: Solen
  • Säsong: Sommaren
  • Metall: Guld
  • Sten: Rubin
  • Färg: Orange, guld
  • Anatomi: Hjärtat
  • Nyckelord: Generös, gästvänlig, storsint, omtänksam, varm, auktoritativ, aktiv, öppen
De fnittrar mindre, får oftare en bekymmersrynka mellan ögonen och säger ibland saker som är lika mycket förolämpning som komplimang. Jungfrur kan ibland uppfattas som allvarliga, krassa och ibland väldigt kritiska individer. Men en Jungfru själv skulle aldrig skriva under på det där med kritisk – Jungfruar är nämligen främst intresserade av en sak. Sanningen. Att hålla sig till den, navigera efter den och söka reda på den. För en Jungfru är det en förbjuden lek att ljuga, låtsas och göra sig till. Tro inte att det inte gör att de aldrig ägnar sig åt dessa saker – förbjuden frukt vet vi ju alla hur gott den smakar – men det vittnar lite om varför de så gärna testar gränserna kring detta.
 
Den oskyldiga Jungfrun är en ganska tröttsam kliché dock. Jungfrun kanske uppfattas som naiv och blåögd, men det ligger egentligen bara i valet av ord. Lika mycket skulle man kunna säga att Jungfrun är stark i sin övertygelse och har ett djupgående samvete som styr hen mer än något annat. Jungfrun är ett flexibelt jordtecken, vilket gör Jungfrun till det mest tankestyrda av jordtecknen. Jungfrun har dessutom en förmåga att anpassa sig efter situationen mer än de andra jordtecknen. Intelligent, analytisk och kommunikativ styrs Jungfrun av samma planet som det flexibla lufttecknet Tvillingarna, kommunikationsplaneten Merkurius. Men Jungfrun är mer saklig och noggrann i sin kommunikation, och använder den mer för att ta reda på saker än för att socialisera som en otålig fjäril vilket Tvillingarna gör. Istället njuter Jungfrun av att kunna hjälpa andra, att vara den analytiska eller praktiska hjälpande handen till de runt omkring. En tendens till tärande oro följer med Jungfrun. Många Jungfruar oroar sig konstant för saker vilket gör dem otroligt förberedda på det mesta. De tänker igenom scenarion som ingen ens skulle drömt om och vet alltid i förväg var både hotell och busshållplats ligger när de kommer till semesterorten.
 
Men det här betyder verkligen inte att Jungfrun på något sätt är tråkig, torr eller trist. Tvärtom. Som alla jordtecken vill Jungfrun någonstans förstå saker, och det sköna med Jungfrun är just deras ganska krassa attityd. De hänger inte upp sig på saker, även om de ofta maler saker inom sig, utan går lätt vidare när det behöver. De visar kärlek genom att tipsa och ge råd, och så ser de på livet. Som ett sandslott. Man bygger det som man vill ha det, tar reda på hur man bäst gör en stabil grund och utformar det sedan efter det för dem allra bästa metoderna. Genom rutin och noggrannhet vill hen uppnå bästa resultat. Jungfrun är därför också otroligt omtänksam mot andra, och det som kan kännas som kritik från Jungfrun, är just inget annat än omtanke. Jungfrun vill hjälpa dig och alla andra att bygga så fina sandslott som möjligt. Jungfrun har alltså också ett stort djup. Hen vill verkligen veta allt om världen, allt från mat, hälsa (få personer är så kropps- och hälsomedvetna) hur världens fungerar till kärlek och sex. Den skygga och oskyldiga Jungfrun kan ni glömma. Den undersökande och sanningssökande Jungfrun ska ni komma ihåg.
 
 
Kort om Jungfrun
  • Kvalitet: Föränderlig
  • Element: Jord
  • Styrs av: Merkurius
  • Säsong: Sommaren
  • Metall: Kvicksilver
  • Sten: Safir
  • Färg: Blått, beige
  • Anatomi: Inre organ, nervsystemet
  • Nyckelord: Analytisk, reserverad, intelligent, kritisk, hjälpsam, samvetsgrann
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress