Emma Fogman

Allt om ditt tecken - Del 3
 
Allt om ditt tecken - Del 3
» Vågen, Skorpionen & Skytten «


Vågen är av någon anledning det tecken som man svårast sätter fingret på. Kanske är det deras förnuftiga sida och förmåga att intellektualisera allt, även sina mer emotionella upplevelser, som gör att vi andra får känslan av att de ibland är nästan lite omänskliga. De verkar sakna laster, verkar sällan se några större problem, eller stöta på några större hinder i livet. Vid en andra anblick ser vi ju att det gör de ju visst! En nära vän som är Våg kanske inte fick ett jobb, eller var tvungen att flytta plötsligt och häftigt. Och de kanske till och med säger ”det känns jobbigt” – ändå oroar vi oss sällan för en Våg. Deras förmåga att alltid hitta balans och pendla tillbaka från en motgång är nämligen fenomenal.

Det något hos dem som utstrålar ett slags lugn, något inom dem som vet att det kommer ordna sig fastän det suger just nu, något i deras sätt att prata om problem som avslöjar hur kapabla de är att lösa dem. Jag oroar mig aldrig länge för en Våg.

Men så vill Vågen också skapa balans och rättvisa och framför allt – inte störa eller stöka till. De vill ha det rent runt sig och har ett väldigt praktiskt estetiskt förhållande till livet. Det ska vara fint, funktionellt men också passande. Vågen är lätt att tycka om, de har en oskyldig aura och är ofta otroligt måna om den sociala gemenskapen. Att alla ska vara med och att alla ska må bra är a och o för Vågen, och när någonting ligger och ruttnar i en grupp är Vågen den första som märker av att något är fel. Ibland säger man om Vågen att hen är opålitlig, inte håller vad hen lovar eller på något annat sätt är svår att ha att göra med. Det är oftast mer känslostyrda eller stabila tecken som känner såhär. Det ligger nämligen i Vågens natur att tänka om och men många gånger innan de tar ett beslut, och varje Våg gör bäst i att borsta av sig dessa anklagelser och se på det för vad det är: deras behov av att finna balans och en stabil plats för dem att stå på innan de tar beslut är vad som gör dem harmoniska och väldigt sociala i slutänden. En Våg som stressas att bestämma sig kommer inte bli lycklig, inte heller en Våg som inte lämnas utrymme för att få ändra sig eller ta nya beslut.

Om man ibland kommer på en Våg ljuger är inte det heller särskilt förvånande. Vågens behov av stabilitet och balans, samtidigt som hen vill undvika konflikter eller att någon ska känna sig utanför eller dum, gör att hen hellre drar vita lögner dagligen än säger som det är. Det handlar alltså inte bara om Vågens eget behov av lugn och ro, utan lika mycket om alla andras. Många kan finna det här otroligt störande, men för Vågen är det bara ett sätt att skapa lugn.

Vågen tänker i relativa termer, och jämför ofta saker, maträtter, relationer och resor, vadsomhelst. Det Vågen söker är ofta harmoni, perfekt balans i livet, och vet att det krävs noggranna val för att hitta det ”bästa” eller ”rätta”. Detta gör att de har höga förväntningar samtidigt som det tar tid för dem att agera. När något är lite fel för Vågen, kommer hen inte kunna vila förrän hen hittat den perfekta lösningen – även om det så bara handlar om att kaffet är lite för starkt eller soffkudden lite obekväm. Vågen tycker om att känna till regler och lagar och rättvisa, balans och jämlikhet kommer för dem alltid först. På så sätt uppfattas dessa individer, som ofta har en air av speciell stil kring sig, som civiliserade och förfinade. Om det inte syns vid första mötet med en Våg, kommer det fram så fort de börjar prata.

Kort om Vågen

  • Kvalitet: Ledande
  • Element: Luft
  • Styrs av: Venus
  • Säsong: Hösten
  • Metall: Koppar
  • Sten: Diamant, kvarts, marmor
  • Färg: Pastellgrön
  • Anatomi: Njuren
  • Nyckelord: Rättvis, sällskaplig, snäll, diplomatisk, omtyckt, obeslutsam, respektfull, förfinad, konstnärlig
Om det är något Skorpionen inte är eller gör så är det går obemärkt förbi. Ett klassiskt missförstånd om Skorpionen är att hen är farlig, opålitlig, att man ska akta sig för dessa individer. Det här är självklart nonsens. Men däremot präglas Skorpionen av en insikt som de andra tecknen inte riktigt styrs lika mycket av, nämligen en medvetenhet om att livet är orättvist. Medan Lejonet försöker göra det moraliska, eller Fisken ser till det universella, är Skorpionen väl medveten om att vi bara har ett liv, och att det gäller att värna om det utan att missa en enda detalj. Det här är en av Skorpionens viktigaste drivkrafter och kan förklara hens noggrannhet med allt från vilka kläder hen tycker om till hens defensiva läggning i konflikter. När andra vill att Skorpionen ska sätta sig in i deras situation, frågar sig Skorpionen vem som i så fall ska till dem själva.
 
Skorpionen har lärt sig att lita på sig själv, men behöver verkligen övertygas för att våga lita på andra. Lojalitet och trygghet är stora frågor för Skorpionen, och hen gör sällan någon hemlighet av hur viktiga dessa saker är för hen. Skorpionen trivs bäst i sitt eget sällskap på sätt och vis, det vill säga föredrar att fundera över sina problem på egen hand, i tystnad, och när hen är i sociala sammanhang har hen ett stort behov av att veta vad som pågår. Många menar att Skorpionen har nästintill utvecklats med ett sjätte sinne, att de utan att ens prata med andra känner av stämningar eller läser av personer. Troligare är att det helt enkelt är Skorpionens fokus på att förstå exakt vad som pågår hela tiden, utan att göra det till sitt eget ansvar – snarare tvärtom, som gör att de har sån otrolig koll på läget i alla lägen.
 
Den passionerade Skorpionen är ibland lite dramatisk, hen är trots allt det mer expressiva vattentecknet, men det här har oftare att göra med Skorpionens känsla av att vara missförstådd i sitt engagemang med världen. Att hen blir kallad ytlig är djupt sårande och det sista man ska attackera en Skorpion med. De är djupt intresserade av psykologiska processer och har ett sällan skådat fokus i hur de lever livet. Skorpionen är stabil, envis och söker kontroll, och är samtidigt långt ifrån ett passivt tecken. Symbolen för Skorpionen, ett M med en svans som pekar uppåt, visar på Skorpionens behov av att saker händer. Styrd av både Pluto och Mars är det svårt att förneka att sex är en viktig drivkraft och ett stort tema hos Skorpionen.
 
Den intensiva Skorpionen är alltså långt ifrån farlig. Hen vill förstå sin omvärld, känna sig säker och trygg innan hen släpper någon för nära inpå, och är alltid högst medveten om vilka risker varje situation för med sig. Ett vanligt karaktärsdrag är att Skorpionen på en fest eller på ett dansgolv ofta inleder med att bara titta på andra som dansar eller pratar innan hen ger sig in i dansen/diskussionen. Skorpionen har en otrolig känsla för timing, och vet ofta på något slags magiskt vis exakt när hen ska ta första steget för att få som hen vill – utan att till exempel socialisera fram resultat som en Tvilling skulle göra. Skorpionen väntar, iakttar och attackerar, med stor precision. De är också lockade av den mörkare sidan, det djupa, kanske ibland det lite farliga. Det viktigaste för Skorpionen är makt och kontroll, vilket gör dessa individer orädda, redo för konflikt och medvetna om att hårda smällar gör dem starkare.
 
Kort om Skorpionen
  • Kvalitet: Fix
  • Element: Vatten
  • Styrs av: Pluto och Mars
  • Säsong: Hösten
  • Metall: Stål, järn
  • Sten: Opal, Topas
  • Färg: Guld, lila
  • Anatomi: Könsorgan, tarmar
  • Nyckelord: Passionerad, intensiv, kontrollerande, psykologisk, insiktsfull, bestämd, fokuserande, kringsmygande
Allt Skytten vill är att frigöra sig genom kunskap. Att vara låst är Skyttens största mardröm, och hen gör vadsomhelst för att känna sig fri, på ett högre plan. Det här gör att Skytten ofta blir personen som säger lite för mycket, lite för fort. Inte för att det gör hen något alla gånger, hen sa ju bara vad hen tänkte, men andra kan ibland uppfatta Skytten som brutalt ärlig. Samtidigt är det svårt att inte tycka om en Skytt. Deras totala optimism engagerar de flesta och är svår att värja sig mot. Skytten är otroligt vänlig och bryr sig sällan om detaljer – hen kör på magkänsla och är övertygad om att allt går.
 
Det här kommer förmodligen från Skyttens stora behov av att övervinna känslan av att vara bunden till naturen, till något mänskligt primitivt. Skyttens största mål är total frihet, och Skytten har inget till övers för rutin, planer eller detaljerade scheman. 
 
Skyttar är fantastiskt drivna att kunna själv, göra själv, men är samtidigt en av de mest vänskapliga tecknen. De älskar att umgås, vara nära och dela med sig av allt de kan, lära sig allt andra kan och diskutera i oändlighet livet och allt som pågår runt dem. Precis som andra eldtecken blir de snabbt arga, men kan lika snabbt glömma vad som gjorde dem så förbannade. Deras idealistiska sida är tydlig, och de har lätt för att lita på andra. Tack vare deras självständiga natur är de dock inte naiva, utan har mer än easy-come-easy-go attityd till livet. Du känner lätt igen en Skytt på deras roliga, retsamma och storsinta attityd. De förlåter lätt och vill alltid gå vidare. Att älta saker är Skyttens största skräck.

Men även om Skytten verkar rastlös, impulsiv och oförutsägbar finns det en sak som hen trumfar alla tecken i. Med sitt skarpa intellekt och stora behov av frigörelse är det ett av de tecken som värdesätter kunskap högst av alla – all sorts kunskap. Skytten begränsar sig helst inte och likställer inte kunskap med sanning, som till exempel Jungfrun, utan ser fantasi och emotionella behov som lika mycket kunskapsbaserat som biologi och geografi. Deras diskussionsbaserade lärande kan också övergå i extensiv inläsning, och du blir garanterat förvånad av Skyttens allmänbildning. De är också högst medvetna om att stå på sig och att inte släppa sina övertygelser, samtidigt som de efter en lång diskussion är de första som ändrar sig om de upplever att du har de vassaste argumenten. Skytten är också det tecken, som trots sin strävan bort från något primitivt, har starkast band till naturen. De älskar att vara ute, mästra sin omgivning, och undersöka varje hörn av naturen.

Kort om Skytten

  • Kvalitet: Föränderlig
  • Element: Eld
  • Styrs av: Jupiter
  • Säsong: Hösten
  • Metall: Tenn
  • Sten: Topas
  • Färg: Turkos
  • Anatomi: Höfter, Lår, Muskler
  • Nyckelord: Optimistisk, rastlös, entusiastisk, äventyrlig, ärlig, frispråkig, självständig, ansvarslös
 
 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress